יום רביעי, 14 ביולי 2010

השופט...

זהו. נגמר המונדיאל. היה כיף גדול. אני חולה על המשחק הזה. אמנם הולנד שוב הפסידה בגמר, והאכזבה גדולה, אבל לפחות זה לא היה לארגנטינה או גרמניה - נחמה פורתא. במונדיאל הזה, פרט למיעוט השערים המדאיג, התגלתה תופעה מטרידה עוד יותר - ההשפעה של השופטים על תוצאות המשחקים. החוכמה המקובלת, יענו, Common Sense, אומרת ששופט טוב הוא שופט שאף אחד לא זוכר אותו בסוף המשחק. לצערי, יותר מדי שופטים, יותר מדי פעמים טעו טעויות שהשפיעו על תוצאת המשחק בצורה ישירה.
כדי שלא תגידו שאני משוחד, אני לא אדבר על האוורד ווב, ששפט (לא טוב, לטעמי) בגמר. הנה רק כמה שאני ראיתי במו עיני: לנבחרת ארה"ב נפסלו שני שערים חוקיים בשני משחקים בבית המוקדם. לנבחרת אנגליה נפסל שער חוקי בשמינית הגמר נגד גרמניה (שהיה יכול לשנות את המשחק לגמרי). בגול השני של ברזיל מול חוף השנהב, לואיס פביאנו משתמש פעמיים בידו. קרלוס טבס כבש את השער הראשון לטובת ארגנטינה מעמדת נבדל ברורה.
אל תחשבו שאני חסיד שוטה שמאמין ששופט יכול לשפוט ללא טעויות. אני גם חושב שטעויות שיפוט הן חלק ממה שעושה את המשחק מעניין יותר. אבל יש טעויות שיפוט, ויש טעויות שיפוט שמכריעות משחקים. הבעיה העיקרית עם האחרונות, היא שהן גורמות לנו לדבר עליהן במקום על המשחק, ובזה הן ממאיסות על הקהל את המשחק. וזה כבר ממש מסוכן לכדורגל.
בכדורסל, ההשפעה שיש לשופטים על המשחק בד"כ גבוהה הרבה יותר. התאחדות הכדורסל האירופאית, באמצעות הפוליטיזציה הבוטה של השיפוט (ועל זה אני מוכן לדבר בהזדמנות אחרת), הצליחה להפוך את אליפות אירופה בכדורסל לאירוע שולי, בו המשחקים משוחקים מול אולמות ריקים. אפילו בישראל, שמשחקת באליפות אירופה בכדורסל באופן קבוע, פחות אנשים צופים באליפות אירופה בכדורסל מאשר בכדורגל. זה ממש לא מקרי. מי רוצה לראות ספורט שהתוצאה בו ידועה מראש?
אני לא יודע מה קרה מאז המונדיאל הקודם. המשחק לא השתנה, אבל טעויות השיפוט עשו קפיצת מדרגה. אולי זה מקרה, אבל לקרדיט של הצופים יש סוף. אולי זה בגלל שהשחקנים רצים יותר, ואולי זה בגלל שהכיסוי הטלוויזיוני טוב יותר (זה כנראה לא זה), אבל אם זו מגמה, האנשים בפיפ"א יהיו חייבים לנקוט בפעולה. לשתוק זה נחמד, אבל כשהמונדיאל יהפוך לאירוע שולי, זה יהיה הרבה יותר מסובך לשנות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה